5 paikallista erikoisuutta, joita et tiennyt Briteistä

Beast from the East iski Guildfordiin.


Maista, kulttuureista ja kansallisuuksista on helppo muodostaa käsityksiä internetin välityksellä. Jotkin asiat näyttäytyvät kuitenkin vasta paikan päällä. Noin kuukauden oleskelun jälkeen kokosin viiden kohdan listan asioista, jotka ovat hämmästyttäneet ja herättäneet tuntemuksia.

1.     Takeitta baariin. Briteissä on ilmeisesti niin harvoin kunnon talvi, että paikalliset eivät osaa pukeutua täysin säänmukaisesti. Tämän ilmiön kohdalla tosin kyse on ehkä pikemminkin erikoisesti suuntautuneesta pihiydestä. Helmikuisena lauantai-iltana on saarivaltiossa todella kylmä: lämpötila korkeintaan muutama aste, tuuli puhaltaa tuhannen tarmolla ja ilma on kosteaa. Siitä huolimatta hilpeät ladit ja heidän Geordie Shore -kumppaninsa puikkelehtivat kohti pubeja ja yökerhoja t-paidoissa ja minimekoissa. Näky on käsittämätön ja Suomessa vieras. Olen ehkä onnistunut jäljittämään erikoisen käytöksen syyn joidenkin paikkojen tiukahkoon narikkapolitiikkaan. Esimerkki lontoolaisesta yökerhosta X: narikka 3£/esine. Eli siis takki 3£, reppu 3£ ja jos ajattelit meneväsi hattu päässä yökerhoon, niin sekin maksaa 3£. Sitä ei myöskään voi kotoisasti tunkea takin hihaan.

2.     Asumisen hinta-laatusuhde. Lontoon lähellä kiinteistömarkkina käy kuumana ja hinnat hipovat pienen opiskelija-asunnon kattorappausta. Asun esimerkiksi itse niin pienessä kopissa, ettei tällaista varmaan Suomessa saisi ollakaan. Hinta: 600£/kk. Paikallisella mittapuulla kyseessä on edukas tapa asua. Lisäksi esimerkiksi yliopistolla yritetään selvästi suitsia kiinteistökuluja ja vyönkiristäjät ovat paikantaneet hyvän säästökohteen lämmityksestä. Mietin, että mikähän siinä on kun pitää toppatakki päällä käyskennellä sisällä, mutta tämä selvisi opiskelija-asuntojen tervetuliaisluennolla. Kaikki termostaatit on säädetty 18 asteeseen. Bonuskohta liittyen asumiseen: hanat.

Klassiset tuplahanat – ei koskaan sopivan lämpöistä vettä.

Uuh fancy fancy, koko hanan operointi vain yhdellä kiertoliikkeellä. Tulos: ei koskaan oikea lämpötila eikä paine.

Järkevin huonoista. 

3.     Epäterveellisempää ruokaa kuin Amerikan Yhdysvalloissa. Okei, tähän vaikuttaa se, että kokemukseni perustuu suurelti USA:n ehkä terveystietoisimpaan osavaltioon Kaliforniaan. On erikoista tulla suomalaisesta kouluruokamankelista ja katsastaa paikallisten lounaat. Lautasmallista ei ole tietoakaan eikä lounasta usein lautaselta syödäkään. Paikallinen käsitys lounaasta on tyypillisimmillään kolmioleipä, pieni sipsipussi ja juoma (limu, mehu, etc.). Usein näkee myös eväsrasioita, joista tankataan pizzasliceja tai jotain patukoita. Paikallisessa opiskelijaravintolassa on ylivoimaisesti isoin jono fish & chips sekä pizzatiskille. Olosuhteiden pakosta olen hionut keittiötaitojani ja liittynyt meal preppaajien bandwagoniin. Lihavat milleniaalit Briteissä.

4.     Massaluennot alas valtaistuimelta. Opetus englantilaisessa yliopistossa on paljon osallistavampaa Suomeen nähden. Suurin yksittäinen tekijä tässä ovat niin kutsutut tutoriaalit, jotka ovat käytännössä pienryhmäopetusta. Tutoriaaleissa käydään läpi aina edeltävän luennon asioita keskustelevalla otteella ja aiheisiin syventyen. Auta armias, jos saavut paikalle valmistautumattomana. Voi sitä korvien punotusta. Jokaiseen tutoriaaliin annetaan siis etukäteen lista kysymyksiä, joihin pitää listassa olevien materiaalien avulla etsiä vastauksia. Homma on työlästä, mutta hyödyllistä. Metodi pakottaa prosessoimaan aihepiirejä aktiivisesti ja tasaisesti koko kurssin ajan verrattuna Suomen tankkaus lopussa, oksennus tentissä ja unohdus -metodiin.

5.     Työvoimaa on paljon ja kaikkialla. Ilmeisesti brittien vaatima palvelutaso on suomalaisten vastaavaa korkeammalla. Tescossa (paikallinen Prisma) aivan vilisee työntekijöitä. Jonkun tehtävä on vain tarkkailla ovesta sisään tulevia asiakkaita. Samaten kalliiseen opiskelija-asumiseen kuuluu se, että joku tyhjentää yhteisessä keittiössä sijaitsevan roskiksen ja kierrätysastiat joka toinen päivä. Sama tai eri tyyppi myös siivoa kaikki yhteiset tilat perjantaisin. Paikallisen urheilukeskuksen tiskillä notkuu enemmän henkilökuntaa kuin asiakkaita. Tähän saattaa toki vaikuttaa myös palkkataso, jonka kirjo on kirjava. Googlasin esimerkiksi Tescon työntekijöiden palkkoja, niin ei noilla montaa kertaa takkia jätetä Lontoolaisen yökerhon narikkaan. Matalapalkkaisia töitä on olemassa, niin työvoimaa ilmeisesti voi pitää runsaasti. Vertailukohdaksi voi ottaa hauskan viestin yliopiston johdolta, jossa kaikille opiskelijoille seliteltiin professorin 15 000£ muuttorahaa muun muassa lemmikkikoira Oscarin muuttamisella.

12k£ vuodessa.

15k£ muutto koirineen!






Comments

  1. Vesihanojen toimivuus on kyllä ihan basic-asioita, huono vedentulo on ärsyttävää. Siinähän veivaat hanoja eikä tulosta meinaa tulla. Talvipukeutumisessa britit ovat kaiketi ottaneet mallia suomalaisnuorista, joiden näkee ajelevan kouluun skoottereillaan iloisesti nilkat paljaina vilkkuen kireänä pakkasaamuna. Ja Oscar-koira on paras - hänen muuttonsa Britteihin on järjestettävä parhaalla mahdollisella tavalla.

    ReplyDelete

Post a Comment